Mustafa Kemal Atatürk’ün vasiyeti üzerine yaptırılan Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Binası bahçesinde yer alan büyük Türk mimarı Sinan’ın mermer heykeli ilk Mimar Sinan anıtıdır. Heykel 1956 yılında Türkiye Emlak ve Kredi Bankası tarafından Heykeltıraş Hüseyin Anka Özkan’a yaptırılmıştır.

Heykel’in koruma ve onarım çalışmaları, Fakültemiz Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölümü Öğretim Elemanları Prof. Dr. Cengiz Çetin, Dr. Öğr. Üyesi Kozan Uzun, Öğr. Gör. Simin Şay ve Öğr. Gör. Elif Saraç yürütücülüğünde bölüm öğrencileri ile birlikte gerçekleştirilmektedir. Aynı çalışma kapsamında; 1938 yılından beri kesintisiz yoğun ve aktif bir biçimde kullanılan Farabi Salonu Fuayesinin sırlı seramik plakaları ve taş kaplama duvarların da koruma ve onarımları yapılmaktadır.